Sok z pokrzywy – poznaj jego wyjątkowe właściwości

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sok z pokrzywy był od wieków stosowany jako lekarstwo na choroby układu pokarmowego. Dziś znów odkrywamy jego niezwykłe właściwości. Z tego artykułu dowiesz się więcej o soku z pokrzyw.

Właściwości lecznicze soku z pokrzyw

Sok z pokrzyw ma działanie moczopędne, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Jest odpowiedni dla osób, które cierpią z powodu stanów zapalnych nerek i układu moczowego. Jest odpowiedni do kuracji odchudzających oraz detoksu. 

Może być stosowany do oczyszczania skóry, działa przeciwświądowo oraz jest naturalnym lekiem antyhistaminowym. To sok z niej łagodzi uporczywe objawy alergii oraz wspomaga układ immunologiczny w walce z alergenami.

Łagodzi objawy bólowe ze strony układu pokarmowego, poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmów. Podobnie jak szpinak, pokrzywy są polecane w anemii i zmniejszonym przyswajaniu żelaza.

Sok z pokrzyw polecany jest jako ekologiczny lek przeciwbólowy. Regeneruje miąższ wątroby i chroni ten organ przed marskością. Polecany jest też przy schorzeniach trzustki.

Może być stosowany wewnętrznie oraz zewnętrznie – ze względu na dużą zawartość wapnia, krzemu oraz flawonoidów wspaniale działa na skórę, zmniejsza zaczerwienienia, stany zapalne i niedoskonałości. Zamiast płynu micelarnego lub toniku możesz używać rozcieńczonego soku z pokrzywy. Jest również idealny jako płukanka do włosów. Pokrzywy mogą nieco ściemniać włosy, więc możesz dodać do niego soku z cytryny – wtedy efekt przyciemnienia będzie na pewno mniej widoczny.

Sok z pokrzywy – przepis

Sok z pokrzywy można kupić w sklepie ekologicznym, ale znacznie tańszym sposobem będzie wykonanie go samodzielnie w domu. Zacznij od zbiorów liści pokrzywy – na sok najlepsze będą młode i małe listki. Do zbiorów koniecznie załóż rękawiczki, by uniknąć poparzeń. Młode liście zbieraj z wierzchołków roślin.

  1. Liście zebrane z rośliny należy dwu lub trzykrotnie wypłukać w zimnej wodzie. To ważne, by wymyć je z ewentualnego kurzu oraz resztek ziemi.
  2. Wyczyszczone liście ułóż na ścierce, by je osuszyć. Możesz użyć także wirówki do sałaty.
  3. Przygotowane liście połóż na sicie i przelej wrzątkiem, a następnie wrzuć od razu do miski z zimną wodą. Dzięki wyparzeniu liście uwolnią wszystkie ważne składniki i olejki eteryczne. Będą również uwolnione od ewentualnych zarazków. Po minucie odcedź je na sitku i przełóż do blendera.
  4. Oprócz wyparzonych liści w blenderze powinna znaleźć się również zimna, przegotowana wcześniej woda. Możesz dolać także wody mineralnej, koniecznie bez gazu! Całość zmiksuj na koktajl.
  5. Aby oddzielić sok od roślinnej pulpy, trzeba znów odcedzić koktajl pokrzywowy na gęstym sicie. Warto w tym celu użyć ligniny lub bawełnianej, cienkiej ścierki. 
  6. Otrzymany sok możesz przechowywać przez 2 dni w lodówce lub mrozić odmierzone porcje w pojemnikach na lód.
  7. Pulpy roślinnej możesz użyć do przygotowywania dań wegetariańskich albo jako dodatek do smoothie lub pokrzywowej zupy.

Sok z pokrzywy – jak pić?

Pij jedną dużą łyżkę soku z pokrzyw dziennie. Idealnie smakuje również ze świeżo wyciskanym sokiem., np. z pomarańczy lub jabłek.

Zdjęcie główne: Pixabay/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

1 × 5 =

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wybrać buty do biegania – poradnik dla początkujących
/
Jak wybrać buty do biegania – poradnik dla początkujących
Przejrzyj nasz poradnik i dowiedz się, jakie cechy powinny mieć idealne buty do biegania. Odkryj które modele są najlepsze dla początkujących.
Czym właściwie jest teleradiologia? 
/
Czym właściwie jest teleradiologia? 
Jest to rewolucyjna technika szybkiej diagnozy podbijająca powoli Polskę.
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do codziennej rutyny
/
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do codziennej rutyny
Zdrowe nawyki żywieniowe są kluczowe dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Jedzenie zrównoważonej diety, która składa się z różnorodnych, świeżych produktów spożywczych, może pomóc w zapewnieniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, zwiększeniu energii i zmniejszeniu ryzyka chorób przewlekłych