Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

/
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Ocet jabłkowy jest bardzo popularny, choć wciąż niedoceniany. Najczęściej używamy go w kuchni, ale również może być częścią codziennej pielęgnacji. Poznaj jego właściwości zdrowotne oraz sprawdź, jak wykonać go samodzielnie w domu.

Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy jest pełen witamin oraz minerałów, które odpowiadają za prawidłowe działanie komórek w organizmie. Można również znaleźć w nim enzymy, aminokwasy oraz pektyny. Bardzo ważnym składnikiem są związki polifenolowe – inaczej polifenole, które działają silnie antyoksydacyjnie. Zwalczają wolne rodniki i działają antynowotworowo.

W occie jabłkowym znajdują się witaminy z grupy B:

  • witamina B1 – wspomagająca pracę mięśni, serca i układu nerwowego;
  • witamina B2 – chroniąca układ odpornościowy i przyspieszająca metabolizm;
  • witamina B3 – bierze udział w syntezie hormonów i wspomaga pracę mózgu;
  • witamina B5 – inaczej zwana również kwasem pantotenowym, działa ochronnie na układ krwionośny, a także zwiększa pigmentację włosów;
  • witamina B6 – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i dba o prawidłowe ciśnienie krwi.

Oprócz cennych witamin z grupy B ten produkt spożywczy zawiera również kwas foliowy, odgrywający znaczącą rolę w układzie pokarmowym – chroni i wspiera żołądek i jelita, a także jest niezbędny dla kobiet w ciąży.

W occie jabłkowym znaleźć można również bardzo dużą ilość witaminy C, zalecanej w przypadku choroby lub problemów z układem naczyniowym.

Fot. alefat/Pixabay

Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest polecany szczególnie dla diabetyków, ponieważ obniża stężenie glukozy we krwi, a także zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Jest odpowiedni dla osób ze słabą odpornością.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Co ciekawe ten produkt spożywczy jest odpowiedni nie tylko dla osób walczących o lepsze samopoczucie  –  ocet jabłkowy często stosowany jest na odchudzanie. Codzienne picie kilku łyżeczek octu jabłkowego sprawia, że nasz metabolizm przyspiesza. Działa on antyoksydacyjnie, dlatego zalecany jest na samym początku diety, dzięki czemu pozbędziesz się szkodliwych toksyn z organizmu. Zmniejsza również łaknienie, co ułatwia utratę zbędnych kilogramów. Jako dodatek do detoksu jest wyjątkowo skuteczny, jednak nie należy przesadzać z jego ilością – pół szklanki octu jabłkowego dziennie będzie wystarczająca.

Ocet jabłkowy na włosy

Ocet jabłkowy na włosy działa jak maska nawilżająca – zamyka łuski włosów i sprawia, że są bardziej lśniące. Dodatkowo przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek oraz ułatwia rozczesywanie kosmyków. Z octu można wykonać bardzo zdrową płukankę, która działa ma działanie przeciwłupieżowe. Wystarczy dodać do przegotowanej wody ocet jabłkowy oraz sok z cytryny.

Ocet jabłkowy na twarz

Można stosować go na twarz, szczególnie jeśli masz skórę problematyczną i trądzikową. Działa antybakteryjnie i skutecznie zwalcza zaskórniki. Ma również działanie antybakteryjne, dlatego można nakładać go na skórę zamiast toniku. Po wymieszaniu kilku łyżeczek octu z przegotowaną wodą przechowuj mieszankę w szczelnie zapakowanym opakowaniu. Nakładaj ją na oczyszczoną skórę twarzy, przed nałożeniem kremu.

Ocet jabłkowy – jak pić?

Ocet jabłkowy można pić na kilka sposobów, jednak jednym z bardziej popularnych, jest rozcieńczanie dwóch lub jednej łyżki tego produktu w ciepłej, przegotowanej wodzie. Nie należy go spożywać na czczo, ponieważ może podrażnić ścianki żołądka. W trakcie detoksu zaleca się picie roztworu z octem na 30 minut przed posiłkiem. Dziennie wystarczą dwie szklanki z rozpuszczonym octem, by mógł wpłynąć on na nasz organizm. Bardzo popularna jest także herbata z dodatkiem kilku łyżek octu jabłkowego oraz smoothie z warzyw lub owoców, z kilkoma łyżkami tego produktu. Nieprzyjemny smak możemy „zabić”, dodając łyżeczki miodu bądź cynamonu.

Ocet jabłkowy – jak zrobić?

Przepis na ocet jabłkowy jest bardzo prosty. Do jego wykonania potrzebne nam będą ekologiczne jabłka oraz duży słoik. Umyj i pokrój je na ćwiartki bez gniazd nasiennych. Następnie umieść je w czystym słoiku i zalej przegotowaną, chłodną wodą. Na jeden litr cieczy potrzebować będziemy 4 łyżek cukru lub miodu. Słoja nie wolno zakręcać, a jedynie przykryć ręcznikiem papierowym lub bawełnianą tkaniną. Ocet musi dojrzewać w ciepłym miejscu. Do spożycia będzie gotowy po miesiącu. Najlepiej poczekać aż do momentu, kiedy zniknie piana, tworząca się na powierzchni. Wtedy nasz ocet jabłkowy będzie gotowy do spożycia. Przedtem należy go jednak odcedzić.

Fot. alefat/Adobe Stock

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Męczy Cię ból pleców? Oto najlepsze sposoby
/
Męczy Cię ból pleców? Oto najlepsze sposoby
Ból pleców dotyka coraz większą część społeczeństwa i dzień w dzień uprzykrza im życie. Jak sobie z nim radzić? Podpowiadamy!
Zawód dla kreatywnych osób – copywriting. Na czym to polega?
/
Zawód dla kreatywnych osób – copywriting. Na czym to polega?
Tworzenie treści w sieci to ważne zadanie, ponieważ pozwala na budowanie marki oraz zaangażowania, a także na przyciąganie uwagi potencjalnych […]
Czy internetowy styl życia wpływa na naszą produktywność?
/
Czy internetowy styl życia wpływa na naszą produktywność?
Rozważamy, jak cyfrowy tryb życia wpływa na naszą efektywność w pracy i życiu osobistym. Czy stałe podłączenie do sieci jest błogosławienstwem czy przekleństwem dla naszej produktywności?