Nasza sprawność intelektualna zależy nie tylko od częstego ćwiczenia pamięci, czytania czy wypoczynku, ale również od dobrze dobranej diety. Jakie produkty pomagają poprawić koncentrację i wpływają na szybkość myślenia? Których lepiej unikać?
Dużą zmianą wspierającą pracę naszego mózgu będzie wyeliminowanie z jadłospisu tych produktów, które w nadmiarze szkodzą naszej pamięci i sprawności intelektualnej.
Nadmiar soli w diecie jest prostą drogą do wypłukiwania wody z organizmu, później zaś zwiększenia ciśnienia krwi i powstawania niekorzystnych stanów dla mózgu. Mniejsze natlenienie mózgu może po latach zwiększać prawdopodobieństwo udarów i demencji. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby dziennie spożycie soli nie było wyższe, niż 5 g na dobę.
Wysoka ilość spożywanego cukru wpływa na ciągłe skoki insuliny w organizmie. Fragment mózgu odpowiedzialny za pamięć nie może w pełni rozwinąć swoich możliwości.
Jedzenie typu fast food jest bogate w związki, które negatywnie oddziaływają na pracę mózgu. Badania wskazały, że nawet o 40% zwiększają też ryzyko wystąpienia depresji.
Duże spożycie tego składnika zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera. Przyjmuje się, że spożycie tłuszczów nasyconych obniża zdolność do nauki i tworzenia nowych rozwiązań.
Które składniki diety należy zachować lub wręcz jadać częściej, aby można się było cieszyć sprawnością intelektualną przez długi czas? Oto kilka spośród nich:
Należą do tej grupy substancje, które wiążąc atomy tlenu, opóźniają starzenie się komórek. Ich spożycie zmniejsza szanse na wystąpienie demencji starczej i poprawia pamięć. Należy jeść bogate w antyoksydanty owoce jagodowe, cytrusowe, wiśnie, arbuzy, szpinak, marchew, brokuł, brukselkę, cebulę i kalafior.
Kwasy Omega-3 i Omega-6 chronią neurony i pozytywnie wpływają na przewodnictwo impulsów. Ich niedobór to nie tylko większe szanse na pojawienie się choroby Alzheimera, ale też wystąpienie depresji. Co należy jeść, aby dostarczyć sobie tych składników? Warto zaopatrzyć się w ryby, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie i nasiona lnu.
Bez witamin z grupy B skazujemy się na kłopoty z pamięcią. Trzeba więc spożywać między innymi kaszę gryczaną, jogurt naturalny, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo i orzechy włoskie.
Ma dobroczynne działanie dla odpowiedniego natlenienia mózgu. Pobudza wzrost komórek nerwowych i chroni je. Jak go dostarczyć w diecie? Najlepiej dzięki spożyciu jaj, ziaren zbóż, szpinaku, fasoli i grochu.
Dostarczenie organizmowi magnezu pozwala na zwalczenie senności i rozdrażnienia. Trzeba więc spożywać pełnoziarniste pieczywo, suszone owoce i migdały. Cynk z kolei wspomaga koncentrację. Warto więc spożywać go wraz z małżami, fasolą, chlebem pełnoziarnistym i migdałami.
Polepszenie stanu pamięci, koncentracji i refleksu jest możliwe dzięki lecytynie. Znajdziemy ją w jajkach, rybach, soi, rzepaku i orzeszkach ziemnych.
Zamiast cukrów prostych zawartych w słodyczach i kolorowych napojach, można dostarczyć energii dla mózgu w lepszy sposób. Węglowodany złożone pozwalają na stopniowe uwalnianie energii, któremu nie będzie towarzyszyć rozdrażnienie i pogorszenie stanu pamięci. Wysoka zawartość tych składników występuje w otrębach, pełnoziarnistym pieczywie, fasoli, soczewicy, niełuskanym ryżu i ziarnach.
Warto też zadbać o poprawne nawyki w zakresie częstotliwości spożywania posiłków. Poprawna praca mózgu uzależniona jest też od tego, aby pokarm był mu dostarczany w regularnych porcjach. Stąd też tak ważne jest jadanie w regularnych odstępach, które należy sobie wypracować jako nawyk.
Fot. silviarita/Pixabay