Whiskey irlandzka – jakie są jej gatunki? W jaki sposób różni się od szkockiej?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Mówi się, że najlepsza whisky pochodzi ze Szkocji. Ma w końcu bogatą historię i tradycję, z której znana jest ludziom na całym świecie. Wielu ekspertów twierdzi, że smaku szkockiej whisky w żaden sposób nie da się podrobić. Rzecz w tym, że nie każdy producent dąży do odtworzenia dokładnie takiego samego aromatu, jakiego dostarcza jeden z krajów przynależących do Wielkiej Brytanii.

Sporym konkurentem dla Szkocji w świecie whisky jest jej południowo-zachodni sąsiad – Irlandia. Pomimo wielu podobieństw gatunków, trunki pochodzące z obu tych krajów różnią się od siebie. Jak odróżnić szkocką whisky od irlandzkiej, nie będąc jednocześnie wyrafinowanym smakoszem tego typu trunków? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć poniżej.

Irlandzka Whiskey – jakie wymogi musi spełniać?

Każdy kraj dysponujący recepturą na dany alkohol posiada pewne wymogi prawne, związane z jego produkcją. Aby producent mógł umieścić na etykiecie butelki sygnaturę „Irish Whiskey”, koniecznie będzie musiał spełnić wszystkie określone wymogi:

  • produkt musi być destylowany oraz leżakowany na terenie Irlandii lub Irlandii Północnej,
  • powstały spirytus nie może przekroczyć 94,8% zawartości alkoholu,
  • minimalny czas leżakowania w beczce wynosi 3 lata,
  • trunek musi być wykonany z zacieru zbożowego, a fermentacja przebiegać przez drożdże.
Fot.: elements.envato.com / wirestock

Gatunki Whiskey Irlandzkiej

Najczęściej występującym w Irlandii gatunkiem whiskey jest znana już na całym świecie Blended Irish Whiskey. To inaczej mieszanka trunków powstałych z destylatów słodu jęczmiennego oraz zboża. Większość popularnych na owym rynku produktów jest tworzona właśnie na bazie tej receptury. Chcąc spróbować irlandzkiego blenda, zawsze znajdziemy go w takich miejscach jak whisky sklep online.

Odmianą równie często pojawiającą się w państwie wyspiarskim jest Single Malt Irish Whiskey. Jej receptura bazuje poniekąd na whisky szkockiej, a głównym produktem potrzebnym do wykonania jest słód jęczmienny. Ważne też, aby cały proces produkcji przebiegał w jednej destylarni.

Do grona mniej popularnych gatunków zaliczymy natomiast Single Pot Still Irish Whiskey, Grain Irish Whiskey oraz Cask Strength Irish Whiskey. Każda z tych odmian znacząco różni się od siebie pod względem procesu produkcji. Do wykonania niektórych trunków Irlandczycy używają nawet kukurydzy – składowej charakterystycznej dla Whisky pochodzącej ze Stanów Zjednoczonych.

Whisky Szkockie vs. Whiskey Irlandzkie – jak odróżnić?

Pierwszą rzeczą, po której da się odróżnić whisky pochodzące z obu omawianych regionów jest pisownia. Wspominając o Whisky szkockiej nie znajdziemy w jej nazwie litery „e”. Dla irlandzkiej odmiany tego trunku, poprawną pisownią będzie natomiast „Whiskey”. W kontekście smaku Irish Whiskey zawsze okaże się delikatniejsza i łagodniejsza dla podniebienia. Spowodowane jest to procesem potrójnej destylacji, której nie wykonuje się ani w Szkocji, ani w USA. Dodatkowo, whiskey irlandzka zawsze będzie pozbawiona aromatów dymnych i ziemistych. W tym kraju nie stosuje się torfu w trakcie suszenia słodu jęczmiennego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak utrzymać klienta w e-commerce?
/
Jak utrzymać klienta w e-commerce?
W tym artykule przyjrzymy się, jak skutecznie utrzymać klienta w e-commerce.
Pyszne śniadanie dla całej rodziny
/
Pyszne śniadanie dla całej rodziny
Jak powinno wyglądać pożywne, pełnowartościowe śniadanie? Podpowiadamy!
Magazyn do wynajęcia w Lublinie – kiedy warto skorzystać?
/
Magazyn do wynajęcia w Lublinie – kiedy warto skorzystać?
Wynajem magazynu w Lublinie może być korzystną opcją dla różnych rodzajów przedsiębiorstw i osób fizycznych, które potrzebują dodatkowej przestrzeni do przechowywania towarów, materiałów lub sprzętu.