Co zamiast kawy? Sprawdź, jak skutecznie postawić się na nogi

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kawa to nieodłączny towarzysz poranka 65% Polaków, a typowy mieszkaniec USA wypija aż 3 kawy dziennie – wielu ludzi nie wyobraża sobie bez niej życia. 

Jednak uzależnienie od niej ma także wiele minusów, m. in. osłabia pamięć i przyczynia się do zwiększenia uczucia niepokoju. Warto więc kawę zastąpić. Ale czym?

Co pić zamiast kawy?

Istnieje wiele zamienników kawy. Często są one wybierane przez osoby, które z powodów medycznych muszą ograniczyć jej spożywanie. Po zamienniki kawy sięgają jednak także osoby, które chcą poprawić komfort życia i pozbyć się uzależnienia, które często łączy się z negatywnymi skutkami.

Kawa pita z umiarem ma liczne zalety, jednak nadmierne spożywanie jej przede wszystkim podnosi ciśnienie, osłabia pamięć i koncentrację. Kawa może spowodować zaburzenia snu, a także wypłukuje z organizmu cenne minerały, takie jak np. magnez. Co wobec tego wybrać zamiast kawy?

Najpopularniejszym jej zamiennikiem jest zielona herbata, która posiada dwa razy więcej kofeiny niż kawa. Działanie zielonej herbaty uzależnione jest od sposobu przygotowania – jeśli chcemy, aby działała pobudzająco, powinniśmy parzyć ją ok. 2 – 3 minut. 

Nie tylko zielona herbata

Warta uwagi jest również guarana, stanowiąca bazę naturalnych napojów energetycznych. Zawiera trzykrotnie więcej kofeiny niż kawa, więc wystarczy niewielka ilość, aby pobudzić organizm. Dostępna jest w tabletkach, a także w proszku. Jako jej zalety można wymienić pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, a także poprawę odporności i likwidowanie bólów głowy.

Jako zamiennik kawy zyskuje popularność Yerba Mate, pita w charakterystycznym naczyniu, jest sporządzona z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma właściwości silnie pobudzające, które zawdzięcza teofilinie, teobrominie oraz kofeinie. Podobnie jak guarana pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Osoby szukające zamienników kawy nie mogą nie zwrócić uwagi także na kombuchę. Sfermentowana herbata, przygotowywana na bazie specjalnego grzybka, znana jest na świecie od 2000 lat. Jest naturalnie gazowana, co czyni ją alternatywą także dla napojów gazowanych. Zawiera liczne makro i mikroelementy, a dzięki zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B wspiera odporność i pobudza organizm.

Może coś bez kofeiny?

Wszystkie te przykłady mają w składzie duże ilości kofeiny, a nie każdy może sobie pozwolić na jej spożywanie. Co wtedy? Istnieją również pobudzające zamienniki, które nie zawierają tej substancji. Jednym z nich jest kakao.

Chociaż kakao kojarzy nam się raczej z zasypianiem, to dobrej jakości ziarna kakaowca zawierają bombę witaminową w postaci magnezu, cynku, żelaza czy witamin z grupy B. Dzięki temu wspierana jest praca układu nerwowego. Ponadto kakao redukuje stres i korzystnie wpływa na koncentrację. I mimo iż kakao zawiera kofeinę, to jest jej znacznie mniej niż np. w guaranie.

Podobnym smakiem do kawy charakteryzuje się kawa zbożowa, która dzięki zawartości błonnika zmniejsza uczucie pełności i ciężkości. Jednak jeśli chcemy, aby posiadała ona właściwości pobudzające, warto dodać do niej przyprawy, takie jak imbir czy cynamon. 

Przeczytaj też dlaczego nawadnianie organizmu jest tak ważne.

Zdjęcie główne: Dominika Roseclay/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wybierać biżuterię dla osób z alergią – przegląd dostępnych materiałów
/
Jak wybierać biżuterię dla osób z alergią – przegląd dostępnych materiałów
Zapraszamy do odkrycia różnych materiałów biżuterii dostępnych dla osób z alergią. Dowiedz się, jak bezpiecznie i stylowo wybierać ozdoby na różne okazje!
Jak zostać tłumaczem?
/
Jak zostać tłumaczem?
Nauka języków obcych to Twoja pasja? Zobacz, co możesz zrobić, by zostać tłumaczem.
Najbardziej wegetariańskie miasta w Polsce
/
Najbardziej wegetariańskie miasta w Polsce
Jedną z przyczyn rezygnacji z mięsa może być nietolerancja laktozy, która jest dolegliwością prawie 30% badanych wegetarian.