Weganizm to przede wszystkim styl życia związany z powstrzymywaniem się od spożycia produktów odzwierzęcych. Jednocześnie był to jeden z najgorętszych trendów 2020 roku. Zmiany są długofalowe: według danych firmy Uber Eats w ciągu ostatnich trzech lat sprzedaż posiłków wegańskich wzrosła w jej przypadku aż pięciokrotnie. Co warto wiedzieć, nim zdecydujemy się na weganizm?
Różnice są zasadnicze: wegetarianie mogą jeść produkty odzwierzęce w postaci jaj, mleka, ale też lubianego miodu. Pescatarianie zaś dopuszczają w swoim jadłospisie także ryby i owoce morza. Dla wegan taka alternatywa jest wykluczona. Przekłada się to na konieczność bardziej drobiazgowego planowania diety tak, żeby dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki.
Czy dieta wegańska może być groźna? Oczywiście, że tak, ale tylko, gdy będzie niewłaściwie skomponowana. Wiele osób decyduje się na taki jadłospis dla poprawy zdrowia, ale zdecydowanie można być weganinem i odżywiać się nieprawidłowo. W szczególności ważne jest, aby:
Trudność z wegańskim gotowaniem polega na konieczności używania zamienników pochodzących z innego źródła, niż od zwierząt. Bywa to kłopotliwe nawet dla osób lubiących gotować, które jednak przywykły do tradycyjnych przepisów. Można sobie z tym jednak poradzić.
Zamiast majonezu z jajek, można używać stworzonego z aquafaby, mięso mielone w sosie bolońskim zastąpić granulatem sojowym, zaś do pieczenia używać jajka lnianego.
Warto wreszcie, żeby same dania były zróżnicowane – ciekawi nowych smaków, będziemy chętniej trwać przy postanowieniu o rezygnacji z mięsa i produktów odzwierzęcych. Dodatkowo trzeba powoli poznawać możliwości kulinarne, które kryje w sobie świat roślin. Takie jedzenie może być ciekawe, smaczne i barwne!
Niekiedy nie chce się nam gotować i właśnie wtedy trzeba mieć przygotowaną listę restauracji, które serwują bogaty wybór dań wegańskich. Będzie je nieco trudniej znaleźć, niż punkty gastronomiczne z menu wegetariańskim.
Problemem w przypadku przejścia na weganizm jest też uzgodnienie odpowiedniego miejsca do wyjścia z przyjaciółmi. Trzeba więc znać restaurację i puby, gdzie serwuje się dania zarówno tradycyjne, jak i wegańskie.
Część produktów, przede wszystkim warzywa i ich pochodne, dostępne będą w typowych sklepach ogólnospożywczych. Niestety, mniej typowe produkty jak gotowe wegańskie dania, zamienniki mięsa lub jaj, będą sprawiały nieco więcej trudności podczas zakupów. Lecz trzeba przyznać, że zaopatrzenie supermarketów pod tym kątem jest coraz bogatsze. Dobrą alternatywą pozostają sklepy wyspecjalizowane w wegańskiej żywności – stacjonarne i przede wszystkim internetowe.
Zmiana nawyków żywieniowych bywa trudna. Jest to spowodowane przyzwyczajeniami i rezygnacją ze smaków, które nierzadko bardzo się lubiło, na rzecz nowych i czasem nieco dziwnych. Drugą kategorią trudności są problemy w dostarczeniu organizmowi diety odpowiednio bogatej w składniki nieodzowne dla zachowania zdrowia.
Najlepiej jest wprowadzać zmiany stopniowo. Jednocześnie trzeba obserwować reakcje własnego organizmu na nowy rodzaj diety.
Dieta bezmięsna i pozbawiona produktów odzwierzęcych też może być „śmieciowa’’. Również wegańskie produkty mogą być:
Rezygnacja z jedzenia mięsa i nabiału nie musi oznaczać dla organizmu katastrofalnego braku białka, wapnia, żelaza i niektórych witamin. Trzeba jednak przygotować się na to, że może być konieczna dodatkowa suplementacja. Chodzi zwłaszcza o witaminę D i B12.
Fot. Ella Olsson/Pexels