Chcesz przejść na weganizm? Sprawdź, co warto wiedzieć, zanim zdecydujesz się na ten styl życia

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Weganizm to przede wszystkim styl życia związany z powstrzymywaniem się od spożycia produktów odzwierzęcych. Jednocześnie był to jeden z najgorętszych trendów 2020 roku. Zmiany są długofalowe: według danych firmy Uber Eats w ciągu ostatnich trzech lat sprzedaż posiłków wegańskich wzrosła w jej przypadku aż pięciokrotnie. Co warto wiedzieć, nim zdecydujemy się na weganizm?

Dieta wegańska jest bardziej rygorystyczna, niż wegetariańska

Różnice są zasadnicze: wegetarianie mogą jeść produkty odzwierzęce w postaci jaj, mleka, ale też lubianego miodu. Pescatarianie zaś dopuszczają w swoim jadłospisie także ryby i owoce morza. Dla wegan taka alternatywa jest wykluczona. Przekłada się to na konieczność bardziej drobiazgowego planowania diety tak, żeby dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki. 

Ryzyko związane z dietą wegańską

Czy dieta wegańska może być groźna? Oczywiście, że tak, ale tylko, gdy będzie niewłaściwie skomponowana. Wiele osób decyduje się na taki jadłospis dla poprawy zdrowia, ale zdecydowanie można być weganinem i odżywiać się nieprawidłowo. W szczególności ważne jest, aby:

  • unikać przejadania się białym pieczywem lub tłustymi pastami, co prowadzi do otyłości,
  • jeść różnorodne i zdrowe tłuszcze oraz produkty pełnoziarniste,
  • różnicować rodzaje owoców w diecie,
  • zapobiegać niedoborom białek, kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy B-12. 

Konieczność urozmaiconego gotowania

Trudność z wegańskim gotowaniem polega na konieczności używania zamienników pochodzących z innego źródła, niż od zwierząt. Bywa to kłopotliwe nawet dla osób lubiących gotować, które jednak przywykły do tradycyjnych przepisów. Można sobie z tym jednak poradzić.

Anna Pelzer/Unsplash

Zamienniki, których warto używać

Zamiast majonezu z jajek, można używać stworzonego z aquafaby, mięso mielone w sosie bolońskim zastąpić granulatem sojowym, zaś do pieczenia używać jajka lnianego. 

Kolorowe i zróżnicowane jedzenie

Warto wreszcie, żeby same dania były zróżnicowane – ciekawi nowych smaków, będziemy chętniej trwać przy postanowieniu o rezygnacji z mięsa i produktów odzwierzęcych. Dodatkowo trzeba powoli poznawać możliwości kulinarne, które kryje w sobie świat roślin. Takie jedzenie może być ciekawe, smaczne i barwne!

Potrzeba znalezienia wegańskich restauracji i sklepów z dużym wyborem produktów dla wegan 

Niekiedy nie chce się nam gotować i właśnie wtedy trzeba mieć przygotowaną listę restauracji, które serwują bogaty wybór dań wegańskich. Będzie je nieco trudniej znaleźć, niż punkty gastronomiczne z menu wegetariańskim. 

Wegańskie menu a wyjście z przyjaciółmi

Problemem w przypadku przejścia na weganizm jest też uzgodnienie odpowiedniego miejsca do wyjścia z przyjaciółmi. Trzeba więc znać restaurację i puby, gdzie serwuje się dania zarówno tradycyjne, jak i wegańskie. 

Sklepy z produktami wegańskimi

Część produktów, przede wszystkim warzywa i ich pochodne, dostępne będą w typowych sklepach ogólnospożywczych. Niestety, mniej typowe produkty jak gotowe wegańskie dania, zamienniki mięsa lub jaj, będą sprawiały nieco więcej trudności podczas zakupów. Lecz trzeba przyznać, że zaopatrzenie supermarketów pod tym kątem jest coraz bogatsze. Dobrą alternatywą pozostają sklepy wyspecjalizowane w wegańskiej żywności – stacjonarne i przede wszystkim internetowe.

Nastawienie na trudności

Zmiana nawyków żywieniowych bywa trudna. Jest to spowodowane przyzwyczajeniami i rezygnacją ze smaków, które nierzadko bardzo się lubiło, na rzecz nowych i czasem nieco dziwnych. Drugą kategorią trudności są problemy w dostarczeniu organizmowi diety odpowiednio bogatej w składniki nieodzowne dla zachowania zdrowia. 

Najlepiej jest wprowadzać zmiany stopniowo. Jednocześnie trzeba obserwować reakcje własnego organizmu na nowy rodzaj diety.

Wegańskie jedzenie może być niezdrowe

Dieta bezmięsna i pozbawiona produktów odzwierzęcych też może być „śmieciowa’’. Również wegańskie produkty mogą być:

  • wysoko przetworzone,
  • zawierające duże ilości chemii,
  • zawierać cukier, sól i niekorzystne tłuszcze. 

Konieczność suplementacji

Rezygnacja z jedzenia mięsa i nabiału nie musi oznaczać dla organizmu katastrofalnego braku białka, wapnia, żelaza i niektórych witamin. Trzeba jednak przygotować się na to, że może być konieczna dodatkowa suplementacja. Chodzi zwłaszcza o witaminę D i B12. 

Fot. Ella Olsson/Pexels

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Facefitness – poznaj jego zalety
/
Facefitness – poznaj jego zalety
Jeśli dbasz o kondycję fizyczną swojego ciała, warto też pomyśleć o kondycji twarzy. Facefitness to trening, który pozwala zniwelować oznaki starzenia. Sprawdź, jakie ma zalety i jak go wykonać.
Zasady doboru sukienek plus size
/
Zasady doboru sukienek plus size
Odkryj tajniki stylizacji dla kobiet z figurą plus size! Dowiedz się, jak wybierać sukienki, które podkreślą atuty Twojej sylwetki, a zarazem zatuszują drobne niedoskonałości.
Czy umiesz słuchać swoich emocji? Sekrety uważności w codziennym życiu
/
Czy umiesz słuchać swoich emocji? Sekrety uważności w codziennym życiu
Dowiedz się, jak uważne słuchanie swoich emocji może poprawić Twoje stosunki, zdrowie i samopoczucie. Odkryj tajemnice uważności i naucz się żyć tu i teraz.