Dieta roślinna zyskała miano modnego i zdrowego trybu odżywiania. Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z produktów zwierzęcych, a świetną okazją do rozpoczęcia takiej diety jest brytyjska kampania.
Pomysł na akcję powstał już w 2014 roku z inicjatywy brytyjskiej organizacji pozarządowej Veganuary. Celem wydarzenia jest popularyzacja diety wegańskiej i zachęcenie osób do skorzystania z bogatej oferty kuchni roślinnej. Uczestnicy zapisują się do wyzwania, podczas którego przez cały styczeń jedzą tylko wegańskie posiłki. Veganuary wysyła zapisanym uczestnikom informacje o wegańskim stylu życia i wskazówki jak przygotować roślinne dania. Coroczne statystyki przygotowywane przez organizację pokazują, że z każdym rokiem przybywa osób, które po zakończeniu miesięcznego wyzwania pozostają przy diecie wegańskiej na stałe. W ubiegłym roku w akcji wzięło udział 400 tysięcy użytkowników.
Amatorzy kuchni roślinnej mogą mieć problem z pomysłami na posiłki każdego dnia. Z pomocą przychodzą blogerzy kulinarni, którzy w ramach akcji konstruują diety i dzielą się swoimi przepisami. Jedną z blogerek, która publikuje wegańskie przepisy jest Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. Na swoich portalach społecznościowy udostępnia ciekawe pomysły na dania roślinne i zachęca do podjęcia styczniowego wyzwania.
Fot. Daria Shevtsova/Pexels