Co warto brać pod uwagę wybierając palarnie kawy?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Kawa to napój, który przyrządzany jest od setek lat, obecnie jest to jeden z najpopularniejszych napoi na świecie. Kawa stała się napojem, który jest swojego rodzaju symbolem w popkulturze. Gorący napój o charakterystycznym zapachu na całym świecie kojarzony jest z dawką pobudzenia i energii. Należy pamiętać, że na finalny smak i aromat napoju mają wpływ liczne czynniki. Najważniejszym z czynników, który definiuje smak kawy, jest sposób jej wypalenia. W zależności od rodzaju palarni kawy możemy uzyskać skrajnie różne właściwości sensoryczne. Przyjrzyjmy się zatem jakie znaczenie ma wybór palarni kawy.

Jak wypala się kawę?

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym właściwie jest proces wypalania kawy. Drzewka kawowe możemy znaleźć na terenach Azji, Afryki i Ameryki Południowej, wyróżniamy 104 gatunki kawy, które różnią się miedzy sobą aromatem, jaki otrzymujemy po finalnym przygotowaniu kawy. Jednak zanim kawa zostanie zmielona i trafi do ekspresu, musi zostać odpowiednio wypalona. Świeże nieobrobione ziarna kawy są zielone i zdecydowanie nie nadają się do przyrządzenia kawy, dopiero proces wypalania nadaje im ich charakterystyczny aromat. Ziarna kawy umieszcza się w specjalnym piecu, gdzie pod wpływem wysokiej temperatury usuwana jest z nich woda. W taki sposób wypalone ziarna trafiają do ostygnięcia, dzięki czemu usuwany jest z nich dwutlenek węgla. Tak przygotowana kawa jest gotowa do zmielenia i zaparzenia w wybrany przez nas sposób. Warto pamiętać, że każdy gatunek kawy wymaga odmiennego sposobu wypalenia. Najlepszy aromat kawy osiągniemy przy użyciu świeżo wypalonych ziaren, przyjmuje się, że kawa nie powinna być wypalona dawniej niż sześć miesięcy przez zaparzeniem.

Jakie znaczenie ma wybór palarni kawy?

Palarnie kaw różnią się miedzy sobą sposobami wypalania. W większości metody wypalania kawy są przekazywane z pokolenia na pokolenie, co gwarantuje unikalność kawy wypalonej w danej palarni. Wiele palarni dysponuje również unikalnym piecem, których sposób działania może znacząco wpłynąć na finalny produkt. Warto również pamiętać, że stopień wypalenia kawy definiuje jej moc, im ciemniejsze ziarna kawy, tym mniejsza jest zawartość kofeiny, która finalnie wpływa na jej wartość pobudzające. Jedną z ciekawszych palarni na polskim rynku jest https://coffeeandsons.pl/, która oferuje kawy ziarniste i mielone idealne do różnych sposobów parzenia.

Fot.: SnapbyThree MY/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak nauczyć się obcego języka?
/
Jak nauczyć się obcego języka?
Chcesz uczyć się języków obcych? Zobacz, jak najlepiej do tego podejść.
Kawa – Czarne złoto dla podniebienia i zmysłów
/
Kawa – Czarne złoto dla podniebienia i zmysłów
Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością i ma niezwykłe znaczenie kulturowe.
Facefitness – poznaj jego zalety
/
Facefitness – poznaj jego zalety
Jeśli dbasz o kondycję fizyczną swojego ciała, warto też pomyśleć o kondycji twarzy. Facefitness to trening, który pozwala zniwelować oznaki starzenia. Sprawdź, jakie ma zalety i jak go wykonać.