Batony czekoladowe – przebieg produkcji

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

W obecnych czasach wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością zarówno u najmłodszych jak i u dorosłych. Wśród nich zdecydowanie wyróżnić można batony czekoladowe. Produkty te nie dość, że mogą posłużyć jako szybka przekąska, to można je zakupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i drogą Internetową, chociażby w https://www.eurohansa.com.pl/. Jednakże jak wygląda proces produkcji batonów czekoladowych, zanim trafią do sprzedaży?

Pierwszy etap produkcji batonów — formowanie

Na samym początku powstawania batona czekoladowego następuje proces formowania. Polega on na przygotowaniu specjalnych foremek. Następnie należy wlać do nich płynną czekoladę oraz pozostawić do chłodzenia. Po zakończeniu etapu należy usunąć formę. Końcowy efekt może sprawiać wrażenie skorupy lub też zamrożonej masy. 

Kolejny etap — szklenie

Szklenie nazywane jest również glazurowaniem. Polega ono na pokrywaniu powstałego we wcześniejszym etapie produktu płynną czekoladą. Proces ten wykonywany jest w sposób mechaniczny. Mimo wszystko część cukierników nadal realizuje ten krok w sposób ręczny. Wykonanie zależy wówczas wyłącznie od umiejętności specjalisty, gdyż wymaga ono wyjątkowej precyzji, by efekt mógł równać się z nowoczesnymi metodami produkcji. Stąd też sposób mechaniczny jest aktualnie często używany. 

Trzeci etap produkcji — granulacja

Trzecim etapem przebiegu produkcji batonów czekoladowych jest proces granulacji. Do produkcji potrzebny jest arkusz matrycowy, za pomocą którego obracają się dwie obudowy — jedna na drugiej. Masa zostaje wówczas dozowana ręcznie lub w sprayu. Szablon poddawany jest chłodnemu strumieniu powietrza, dzięki czemu czekolada zamarza. Poprzez etap granulacji produktowi zostaje nadana odpowiednia grubość i jego tekstura staje się gładka. 

Ostatni krok produkcji batona czekoladowego — hartowanie

Przebieg produkcji batonów czekoladowych może odbyć się, jedynie dokonując hartowania. Krok ten poprzedza wszystkie inne etapy. Dzięki hartowaniu następuje zestalenie krystalizacji czekolady i masła kakaowego, zachowując ich oczekiwane właściwości. 

Wykonanie batona czekoladowego to złożony oraz czasochłonny proces. Jednakże wykonany w prawidłowy sposób i zgodnie z procedurami, jest zdecydowanie warty zainwestowania w to swojego czasu. Mimo wszystko cukiernicy do całego przebiegu produkcji wprowadzają swoje zmiany i ustalają nowe normy, dzięki, którym ich wyroby mają swój jedyny oraz niepowtarzalny smak. Jak więc sam możesz się przekonać, przed trafieniem do sprzedaży, produkty te muszą pokonać długą drogę. 

Fot.: Nathana Rebouças/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Feng shui – na czym polega?
/
Feng shui – na czym polega?
Chcesz urządzić dom, korzystając z zasad feng shui? Zastanawiasz się, na czym polega wspomniana technika planowania przestrzeni? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami!
Tyflopedagogika – co warto wiedzieć?
/
Tyflopedagogika – co warto wiedzieć?
Tyflopedagogika to dziedzina edukacji i pedagogiki, która koncentruje się na nauczaniu i wspieraniu osób niewidomych i słabowidzących.
Co należy wiedzieć o CBD?
/
Co należy wiedzieć o CBD?
Produkty z zawartością CBD obecne są właściwie w każdym miejscu, od sklepów spożywczych, przez apteki, aż po drogerie. Poznaj bliżej tę niezwykłą substancję.