Złote mleko od wieków jest ważną częścią kultury chińskiej i ajurwedyjskiej. Zazwyczaj otrzymuje się je przez połączenie mleka zwierzęcego lub roślinnego z kurkumą, cynamonem, imbirem i jakimś słodzikiem. Niektóre przepisy zawierają również czarny pieprz, gałkę muszkatołową lub inne przyprawy. Wspomniany napój chroni przed przeziębieniem, stanem zapalnym i problemami z żołądkiem.
Złote mleko zawiera dużo białka, przeciwutleniaczy, kurkuminy, magnezu, wapnia i potasu. Słynie z naturalnych właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwnowotworowych.
Chociaż w kurkumie znajduje się tylko 3% kurkuminy, połączenie jej z czarnym pieprzem, wzmacnia jej właściwości zdrowotne. Czarny pieprz zawiera związek zwany piperyną, która zapobiega przed metabolizowaniem się kurkuminy w wątrobie, zanim dotrze do krwiobiegu. Nie można jednak zapomnieć o drugim ważnym składniku, czyli mleku kokosowym. Łagodzi stan zapalny, jednocześnie wspomagając utratę wagi i wzrost tkanki mięśniowej. Zawiera naturalne elektrolity i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu wspiera pracę jelit i reguluje trawienie.
Zastanawiasz się, dlaczego warto włączyć złote mleko do diety? Wspomniany napój poprawia pamięć i wspiera proces uczenia się. Ponadto skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Złote mleko łagodzi też ból stawów i stany zapalne. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu LDL. Może również zapobiegać lub hamować rozwój raka okrężnicy, piersi i trzustki. Spowalnia postęp choroby neurodegeneracyjnej. Zawarte w nim związki wpływają na ponad 160 funkcji fizjologicznych.
Od dawna stosowana w medycynie ajurwedycznej i tradycyjnej medycynie chińskiej kurkuma, jest kluczowym składnikiem curry. Zawiera kurkuminę, czyli związek łagodzący stres oksydacyjny. Zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Kolejnym popularnym składnikiem złotego mleka jest imbir, który słynie z właściwości przeciwzapalnych.
Herbata kurkumowa przyspiesza regenerację organizmu. Wzmacnia też naszą odporność, dzięki czemu niestraszne nam będą wirusy i bakterie. Zapewnia też równowagę hormonalną. Możesz ją stosować jako lekarstwo na trądzik lub problemy z miesiączką. Jeżeli masz cukrzycę, kłopoty z sercem lub bóle stawów, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej do napoju, aby uzyskać dodatkowe korzyści. Możesz też wrzucić kilka orzechów nerkowca, jeżeli masz problemy z tarczycą, stawami lub nocnymi skurczami nóg. Jeśli ciągle czujesz się zmęczony i masz trądzik, wsyp trochę nasion rzeżuchy. Osobom cierpiącym na ból gardła lub zmagającym się z infekcją, polecamy szczyptę czarnego pieprzu.
Sprawdź, jak krok po kroku przygotować herbatę kurkumową, zwaną też złotym mlekiem. Potrzebujesz następujących składników: 2 szklanki mleka kokosowego, 1 łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu i szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Możesz też użyć 1 łyżeczki surowego miodu lub agawy albo ¼ łyżeczki suszonego imbiru i odrobinę pieprzu cayenne.
Zmiksuj mleko kokosowe, kurkumę, cynamon i czarny pieprz w blenderze. Miksuj z dużą prędkością przez 30-60 sekund, aż otrzymasz miksturę o gładkiej konsystencji. Wlej płyn do rondla, a następnie ustaw na średnim ogniu. Podgrzewaj, dopóki nie zacznie parować. Pamiętaj jednak, by nie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby posłódź miodem lub dopraw imbirem i pieprzem cayenne. Jeśli nie lubisz mleka migdałowego lub kokosowego (albo jesteś uczulony na orzechy), spróbuj mleka ryżowego lub konopnego.
Kurkuma wzmacnia odporność. Złote mleko możesz pić o każdej porze roku, by uchronić się przed kaszlem, przeziębieniem i grypą.
Liczne badania wykazały, że kurkumina zawarta we wspomnianej przyprawie może złagodzić specyficzny ból, którego doświadczają pacjenci z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Wielu miłośników złotego mleka uważa, że popijanie naparu wieczorem pomaga się odprężyć i ułatwia zasypianie. Z drugiej strony niektóre osoby wolą pić wspomniany napój z samego rana, aby uzyskać długotrwały efekt energetyczny bez sięgania po kofeinę.
Fot. Osha Key on Unsplash