Artykuł sponsorowany
Kawa jest zwana czarnym złotem. Ma swoich zwolenników oraz zagorzałych przeciwników, jednak nie można odebrać kawie tego, że z jej piciem wiąże się wiele korzyści zdrowotnych. Na temat tego napoju krąży wiele mitów wynikających często z niezrozumienia lub niewiedzy w temacie zdrowia. Pora zdementować plotki o kawie i opowiedzieć o prawdziwych plusach picia kawy!
Ten efekt picia kawy znają wszyscy. Przez wysoką zawartość kofeiny, kawa pobudza organizm, przez co bardzo wiele osób pije ją rano, po wstaniu. Napar z ziaren kawowca daje pobudzenie, ponieważ naturalna kofeina podnosi ciśnienie krwi, która krążąc szybciej po komórkach w ciele bardziej je dotlenia i dodaje energii.
Mitem jest jednak przekonanie, że osoby z nadciśnieniem powinny wystrzegać się kawy. W przeciwieństwie do napojów energetycznych, “czarne złoto” nie daje nagłego, szybkiego skoku ciśnienia, a po prostu wyrównuje je do prawidłowego poziomu. Osoby zmagające się z nadciśnieniem, według lekarzy, mogą pić nawet dwie do trzech filiżanek kawy dziennie. U osób zdrowych ta ilość dochodzi nawet do sześciu porcji w ciągu dnia.
Różne kawy świata różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale także właśnie zawartością kofeiny. W zależności od tego, jakiego pochodzenia ziarna wybierzesz, ilość zawartych w niej składników będzie inna. Często idzie to również w parze ze smakiem napoju. Kawy brazylijskie słyną ze swojego przyjemnego, łagodnego smaku, a przy tym dają całkiem mocne pobudzenie.
Kolor warzyw, owoców oraz ziaren, jakie trafiają na Twój talerz ma duże znaczenie. W zależności od naturalnej barwy, jaką posiada dany produkt, zawiera on różne korzystne dla zdrowia składniki. Czerwony kolor mówi o zawartości likopenu, żółty i pomarańczowy o beta karotenie, a ciemne odcienie – bordo i fiolet świadczą o tym, że w warzywie lub ziarnach znajdują się antocyjany. Dojrzałe, gotowe do zbioru ziarna kawy mają właśnie ciemnoczerwony kolor. Zawierają one właśnie antocyjany, które chronią komórki przed starzeniem i mutacjami. Ten niesamowity składnik nie tylko “zatrzymuje czas w komórkach ciała, aby procesy starzenia zachodziły wolniej, lecz także zapobiega rozwojowi anomalii, jakimi są na przykład nowotwory.
Im mniej przetworzona jest kawa, tym więcej antocyjanów zawiera. Kawa świeżo palona będzie najbogatsza w składniki odżywcze, z kolei wysoko przetworzona kawa rozpuszczalna w granulkach nie będzie zawierać tylu antocyjanów.
Osoby szukające wsparcia w diecie oraz walczące z częstymi zaparciami, mogą wiele zyskać pijąc kawę. Ten aromatyczny napój jest bowiem ogromnym boosterem metabolizmu. Kawa pobudza przemianę materii, przez co organizm szybciej oczyszcza się z toksyn oraz niepotrzebnych produktów metabolicznych. Dzięki piciu kawy w dużych ilościach możesz wesprzeć swoje ciało w szybszym spalaniu kalorii, a także wydalaniu.
Kawa działa także moczopędnie, ponieważ pobudza nerki do sprawniejszej filtracji płynów. Przy infekcjach układu moczowego czy problemach z kamieniami nerkowymi picie kawy jest wskazane, gdyż wpływa ona na zwiększenie produkcji moczu w nerkach i szybsze oczyszczanie się układu moczowego na przykład z bakterii.
Zdj. główne: Tina Guina/unsplash.com