Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Kawa to napój, który przyrządzany jest od setek lat, obecnie jest to jeden z najpopularniejszych napoi na świecie. Kawa stała się napojem, który jest swojego rodzaju symbolem w popkulturze. Gorący napój o charakterystycznym zapachu na całym świecie kojarzony jest z dawką pobudzenia i energii. Należy pamiętać, że na finalny smak i aromat napoju mają wpływ liczne czynniki. Najważniejszym z czynników, który definiuje smak kawy, jest sposób jej wypalenia. W zależności od rodzaju palarni kawy możemy uzyskać skrajnie różne właściwości sensoryczne. Przyjrzyjmy się zatem jakie znaczenie ma wybór palarni kawy.
Zacznijmy od wyjaśnienia, czym właściwie jest proces wypalania kawy. Drzewka kawowe możemy znaleźć na terenach Azji, Afryki i Ameryki Południowej, wyróżniamy 104 gatunki kawy, które różnią się miedzy sobą aromatem, jaki otrzymujemy po finalnym przygotowaniu kawy. Jednak zanim kawa zostanie zmielona i trafi do ekspresu, musi zostać odpowiednio wypalona. Świeże nieobrobione ziarna kawy są zielone i zdecydowanie nie nadają się do przyrządzenia kawy, dopiero proces wypalania nadaje im ich charakterystyczny aromat. Ziarna kawy umieszcza się w specjalnym piecu, gdzie pod wpływem wysokiej temperatury usuwana jest z nich woda. W taki sposób wypalone ziarna trafiają do ostygnięcia, dzięki czemu usuwany jest z nich dwutlenek węgla. Tak przygotowana kawa jest gotowa do zmielenia i zaparzenia w wybrany przez nas sposób. Warto pamiętać, że każdy gatunek kawy wymaga odmiennego sposobu wypalenia. Najlepszy aromat kawy osiągniemy przy użyciu świeżo wypalonych ziaren, przyjmuje się, że kawa nie powinna być wypalona dawniej niż sześć miesięcy przez zaparzeniem.
Palarnie kaw różnią się miedzy sobą sposobami wypalania. W większości metody wypalania kawy są przekazywane z pokolenia na pokolenie, co gwarantuje unikalność kawy wypalonej w danej palarni. Wiele palarni dysponuje również unikalnym piecem, których sposób działania może znacząco wpłynąć na finalny produkt. Warto również pamiętać, że stopień wypalenia kawy definiuje jej moc, im ciemniejsze ziarna kawy, tym mniejsza jest zawartość kofeiny, która finalnie wpływa na jej wartość pobudzające. Jedną z ciekawszych palarni na polskim rynku jest https://coffeeandsons.pl/, która oferuje kawy ziarniste i mielone idealne do różnych sposobów parzenia.
Fot.: SnapbyThree MY/unsplash.com