Artykuł sponsorowany
Dieta bezglutenowa to przede wszystkim wykreślenie z jadłospisu produktów zawierających gluten, ale także uważanie na takie, w których gluten jest ukryty. Jakie produkty są dozwolone w takiej diecie, a jakie zakazane? Sprawdź, co można jeść na diecie bezglutenowej.
To sposób odżywiania, który całkowicie wyklucza gluten w produktach naturalnych oraz naturalnych. Gluten znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Rozpoczęcie takiej diety powinno być skonsultowane z lekarzem i po wykonaniu odpowiednich badań. Na samym początku należy ustalić, czy to gluten jest powodem problemów zdrowotnych, a jeśli tak, to z jakiego rodzaju chorobą ma się do czynienia.
W podstawowych założeniach dieta glutenowa nie różni się zbytnio od zasad zdrowego odżywiania. Podstawą jadłospisu są tutaj świeże produkty wysokiej jakości, jedzone w 4-5 posiłkach dziennie. Najważniejsze są tutaj warzywa, uzupełniane w diecie owocami, kaszami bezglutenowymi, świeżym mięsem, rybami oraz jajkami.
Co ważne, spożywanie w dużych ilościach gotowych produktów bezglutenowych nie jest dobrym rozwiązaniem. To żywność często wysoko przetworzona, przez to uboższa w wartościowe składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli jednak zdecydujesz się na produkty przetworzone, sprawdzaj dokładnie informacje na temat tego, czy produkt na pewno jest wolny od glutenu. W przypadku takich zawierających nie więcej niż 20 mg na kg, spożycie ich może być bezpieczne.
Do żywności naturalnie bezglutenowej należą między innymi: ryż, ziemniaki, kukurydza, bataty, gryka, soja, soczewica, fasola, orzechy, pestki, warzywa i owoce. Gluten znajduje się natomiast w pszenicy, życie, jęczmieniu i wszelakich przetworach tych zbóż.
Zamiast zwykłego makaronu należy spożywać makaron ryżowy albo gryczany, a do zagęszczania zup używać mąki ryżowej, ziemniaczanej albo kukurydzianej. Piekąc ciasta, należy używać bezglutenowego proszku do pieczenia. W diecie bezglutenowej bezpieczne są także: naturalna kawa, miód i herbata.
Wszystkie posiłki bezglutenowe powinny być przygotowywane z użyciem naturalnych produktów. Często jednak nie mamy czasu, by gotować na bieżąco, zwłaszcza z taką uwagą, jak jest to konieczne w przypadku tej diety. Wtedy warto sięgnąć po catering. Na stronie https://www.kapitan-cook.pl/catering-dietetyczny-w-gdansku/ dostępny jest catering dietetyczny, który może być dostosowany do wymagań klienta.
Spośród produktów zbożowych, w których może znajdować się gluten, należy wymienić płatki kukurydziane, które mogą zawierać słód jęczmienny oraz mąki: kukurydzianą, gryczaną czy ryżową, które dostępne są w sprzedaży ogólnej. Gluten może też znajdować się w wędlinach albo konserwach rybnych i mięsnych. Spośród mięs należy też unikać kaszanki, salcesonu i pasztetowej. Uważać trzeba także na suszone owoce.
Wiele osób decyduje się na dietę bezglutenową nie ze względów zdrowotnych, a po to, żeby schudnąć. Sam gluten nie powoduje wzrostu masy ciała, a nieumiejętnie wprowadzona dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów witamin, błonnika czy kwasu foliowego. W przypadku zdrowych osób najbardziej korzystne jest ograniczenie jedzenia glutenu zwłaszcza w formie białego pieczywa, jednak nie ma potrzeby eliminować całkowicie glutenu z diety. Może to skutkować późniejszą nietolerancją glutenu u osób, które wcześniej nie miały tego problemu.
Zdjęcie główne: Vie Studio/pexels.com