Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
W obecnych czasach wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością zarówno u najmłodszych jak i u dorosłych. Wśród nich zdecydowanie wyróżnić można batony czekoladowe. Produkty te nie dość, że mogą posłużyć jako szybka przekąska, to można je zakupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i drogą Internetową, chociażby w https://www.eurohansa.com.pl/. Jednakże jak wygląda proces produkcji batonów czekoladowych, zanim trafią do sprzedaży?
Na samym początku powstawania batona czekoladowego następuje proces formowania. Polega on na przygotowaniu specjalnych foremek. Następnie należy wlać do nich płynną czekoladę oraz pozostawić do chłodzenia. Po zakończeniu etapu należy usunąć formę. Końcowy efekt może sprawiać wrażenie skorupy lub też zamrożonej masy.
Szklenie nazywane jest również glazurowaniem. Polega ono na pokrywaniu powstałego we wcześniejszym etapie produktu płynną czekoladą. Proces ten wykonywany jest w sposób mechaniczny. Mimo wszystko część cukierników nadal realizuje ten krok w sposób ręczny. Wykonanie zależy wówczas wyłącznie od umiejętności specjalisty, gdyż wymaga ono wyjątkowej precyzji, by efekt mógł równać się z nowoczesnymi metodami produkcji. Stąd też sposób mechaniczny jest aktualnie często używany.
Trzecim etapem przebiegu produkcji batonów czekoladowych jest proces granulacji. Do produkcji potrzebny jest arkusz matrycowy, za pomocą którego obracają się dwie obudowy — jedna na drugiej. Masa zostaje wówczas dozowana ręcznie lub w sprayu. Szablon poddawany jest chłodnemu strumieniu powietrza, dzięki czemu czekolada zamarza. Poprzez etap granulacji produktowi zostaje nadana odpowiednia grubość i jego tekstura staje się gładka.
Przebieg produkcji batonów czekoladowych może odbyć się, jedynie dokonując hartowania. Krok ten poprzedza wszystkie inne etapy. Dzięki hartowaniu następuje zestalenie krystalizacji czekolady i masła kakaowego, zachowując ich oczekiwane właściwości.
Wykonanie batona czekoladowego to złożony oraz czasochłonny proces. Jednakże wykonany w prawidłowy sposób i zgodnie z procedurami, jest zdecydowanie warty zainwestowania w to swojego czasu. Mimo wszystko cukiernicy do całego przebiegu produkcji wprowadzają swoje zmiany i ustalają nowe normy, dzięki, którym ich wyroby mają swój jedyny oraz niepowtarzalny smak. Jak więc sam możesz się przekonać, przed trafieniem do sprzedaży, produkty te muszą pokonać długą drogę.
Fot.: Nathana Rebouças/unsplash.com