Sok z pokrzywy był od wieków stosowany jako lekarstwo na choroby układu pokarmowego. Dziś znów odkrywamy jego niezwykłe właściwości. Z tego artykułu dowiesz się więcej o soku z pokrzyw.
Właściwości lecznicze soku z pokrzyw
Sok z pokrzyw ma działanie moczopędne, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Jest odpowiedni dla osób, które cierpią z powodu stanów zapalnych nerek i układu moczowego. Jest odpowiedni do kuracji odchudzających oraz detoksu.
Może być stosowany do oczyszczania skóry, działa przeciwświądowo oraz jest naturalnym lekiem antyhistaminowym. To sok z niej łagodzi uporczywe objawy alergii oraz wspomaga układ immunologiczny w walce z alergenami.
Łagodzi objawy bólowe ze strony układu pokarmowego, poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmów. Podobnie jak szpinak, pokrzywy są polecane w anemii i zmniejszonym przyswajaniu żelaza.
Sok z pokrzyw polecany jest jako ekologiczny lek przeciwbólowy. Regeneruje miąższ wątroby i chroni ten organ przed marskością. Polecany jest też przy schorzeniach trzustki.
Może być stosowany wewnętrznie oraz zewnętrznie – ze względu na dużą zawartość wapnia, krzemu oraz flawonoidów wspaniale działa na skórę, zmniejsza zaczerwienienia, stany zapalne i niedoskonałości. Zamiast płynu micelarnego lub toniku możesz używać rozcieńczonego soku z pokrzywy. Jest również idealny jako płukanka do włosów. Pokrzywy mogą nieco ściemniać włosy, więc możesz dodać do niego soku z cytryny – wtedy efekt przyciemnienia będzie na pewno mniej widoczny.
Sok z pokrzywy – przepis
Sok z pokrzywy można kupić w sklepie ekologicznym, ale znacznie tańszym sposobem będzie wykonanie go samodzielnie w domu. Zacznij od zbiorów liści pokrzywy – na sok najlepsze będą młode i małe listki. Do zbiorów koniecznie załóż rękawiczki, by uniknąć poparzeń. Młode liście zbieraj z wierzchołków roślin.
- Liście zebrane z rośliny należy dwu lub trzykrotnie wypłukać w zimnej wodzie. To ważne, by wymyć je z ewentualnego kurzu oraz resztek ziemi.
- Wyczyszczone liście ułóż na ścierce, by je osuszyć. Możesz użyć także wirówki do sałaty.
- Przygotowane liście połóż na sicie i przelej wrzątkiem, a następnie wrzuć od razu do miski z zimną wodą. Dzięki wyparzeniu liście uwolnią wszystkie ważne składniki i olejki eteryczne. Będą również uwolnione od ewentualnych zarazków. Po minucie odcedź je na sitku i przełóż do blendera.
- Oprócz wyparzonych liści w blenderze powinna znaleźć się również zimna, przegotowana wcześniej woda. Możesz dolać także wody mineralnej, koniecznie bez gazu! Całość zmiksuj na koktajl.
- Aby oddzielić sok od roślinnej pulpy, trzeba znów odcedzić koktajl pokrzywowy na gęstym sicie. Warto w tym celu użyć ligniny lub bawełnianej, cienkiej ścierki.
- Otrzymany sok możesz przechowywać przez 2 dni w lodówce lub mrozić odmierzone porcje w pojemnikach na lód.
- Pulpy roślinnej możesz użyć do przygotowywania dań wegetariańskich albo jako dodatek do smoothie lub pokrzywowej zupy.
Sok z pokrzywy – jak pić?
Pij jedną dużą łyżkę soku z pokrzyw dziennie. Idealnie smakuje również ze świeżo wyciskanym sokiem., np. z pomarańczy lub jabłek.
Zdjęcie główne: Pixabay/pexels.com