Masz ochotę na kubek gorącej czekolady? Oto najlepsze przepisy

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Tak jak orzeźwiająca lemoniada jest nieodłącznym napojem letnich dni, tak w chłodniejsze miesiące króluje gorąca czekolada. Pyszny, aromatyczny napój działa rozgrzewająco, a właściwie przyrządzony posiada również wiele zalet zdrowotnych. Jak przyrządzić czekoladę do picia, aby kubki smakowe były wniebowzięte, jednocześnie czerpiąc z prozdrowotnych dobrodziejstw, które kryją się w czekoladzie?

Dlaczego warto pić gorącą czekoladę?

Na początku należy podkreślić, że do przyrządzenia napoju nie należy sięgać po czekoladę białą i mleczną. Czekolada biała to tak naprawdę połączenie cukru, tłuszczu i aromatów, mleczna natomiast zawiera mniej kakao niż ciemna czekolada, za to więcej szkodliwych dodatków. 

Wypicie gorącej czekolady może się okazać zdrową przekąską. Obniża ona ciśnienie krwi, działa pobudzająco i podnosi poziom serotoniny, potocznie nazywanym hormonem szczęścia. Ponadto czekolada zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników prowadzących do starzenia się organizmu, powstawania nowotworów i różnych chorób. 

Jaką czekoladę wybrać?

W trakcie poszukiwań odpowiedniej czekolady do słodkiego napoju warto spędzić chwilę dłużej przy półkach sklepowych, aby zapoznać się ze składem produktów. Zasada jest prosta: im krótszy skład, tym lepiej. Czekolada powinna bazować na trzech składnikach: miazdze kakaowej, tłuszczu kakaowym i cukrze, dłuższy skład świadczy o wyższym stopniu przetworzenia. Najlepiej sięgnąć po gorzką czekoladę o zawartości masy kakaowej minimum 70%. Należy wystrzegać się oleju palmowego, sztucznych aromatów i substancji konserwujących.

Jak przyrządzić gorącą czekoladę?

Przygotowanie gorącej czekolady jest banalnie proste i trwa kilkanaście minut. Do przyrządzenia potrzebujesz następujących składników:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 ml mleka,
  • 200 g czekolady gorzkiej.

Czekoladę pokrój lub zetrzyj na tarce. Mleko oraz śmietankę podgrzewaj na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj posiekaną czekoladę oraz opcjonalnie przyprawy i mieszaj, aż konsystencja osiągnie idealną gładkość, następnie przelej do kubków. Czekoladę serwuj od razu, na wierzch możesz dodać wiórki kokosowe, płatki migdałów lub ręcznie robioną bitą śmietanę. Aby uzyskać słodszy efekt, wsyp do kubka pianki, ten sposób podawania popularny jest szczególnie w USA. Otrzymany napój jest już gotowy do picia, jednak można wzbogacić go o różne dodatkowe składniki. Dla miłośników kawy dobrą opcją jest wlanie do czekolady espresso. Osoby, które preferują ostrzejsze smaki, powinny spróbować napoju z dodatkiem pół łyżeczki chilli. Dobrym pomysłem będzie wsypanie do czekolady przypraw: cynamonu, kardamonu, przypraw do pierników lub laseczki wanilii. Uważasz, że czekoladzie gorzkiej brakuje słodyczy? Sięgnij po miód, cukier trzcinowy albo gałkę lodów. Czekoladę ciekawie przełamują świeże maliny lub owocowa konfitura, oprócz tego nietypowym połączeniem będzie szczypta soli. Do przygotowanej czekolady można też dolać alkoholu, szczególnie sprawdzą się do tego rum, amaretto i likiery. 

Gorąca czekolada dla wegan 

Weganie nie muszą rezygnować z wieczorów przy kubku rozgrzewającej czekolady. Wystarczy, że zamienią produkty pochodzenia zwierzęcego na mleko roślinne i śmietankę kokosową. Najlepiej sięgnąć po mleko migdałowe, sojowe lub waniliowe.

Zdj. główne: Mekht/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak utrzymywać work-life balance?
/
Jak utrzymywać work-life balance?
Chcesz utrzymać równowagę między życiem zawodowym a prywatnym? Przygotowaliśmy wskazówki, jak to zrobić.
Jak inwestować w siebie?
/
Jak inwestować w siebie?
Czujesz, że stoisz w miejscu, podczas gdy inni się rozwijają? Myślisz o podniesieniu swoich kompetencji, ale nie wiesz od czego zacząć? A może uważasz, że brakuje Ci czasu lub pieniędzy, aby inwestować w siebie? W tym artykule podpowiemy Ci czy warto i jak zacząć dbać o własny rozwój.
Dlaczego warto być na bieżąco z wiadomościami ze świata?
/
Dlaczego warto być na bieżąco z wiadomościami ze świata?
Żyjemy w dynamicznym i zglobalizowanym świecie, w którym informacje są nieodłączną częścią naszego codziennego życia.